FacebookRSS feed

Agrotec

Autenticidade do vinho: a impressão digital química num token digital não fungível (NFT) - bibliografia

Por: Marta Sousa Silva e Carlos Cordeiro

Laboratório de FT-ICR e Espectrometria de Massa Estrutural, BioISI – Instituto de Biosistemas e Ciências Integrativas, Faculdade de Ciências, Universidade de Lisboa

A autenticidade de um vinho define o seu valor e o seu potencial de valorização. A sua certificação está associada ao produtor, às castas de uvas utilizadas, região e terroir, leveduras e outros procedimentos e encerra um importante valor reputacional, tantas vezes obtido pelo trabalho árduo de várias gerações. As falsificações são extremamente atrativas e podem iludir desde o consumidor ocasional ao enólogo mais experiente. A autencidade é indissociável da extrema complexidade química do vinho, que possui assim uma impressão digital química única. E se existisse uma forma de codificar esta impressão digital química como um token digital não fungível?

BIBLIOGRAFIA

ANESI, Andrea; STOCCHERO, Matteo; DAL SANTO, Silvia; COMMISSO, Mauro; ZENONI, Sara; CEOLDO, Stefania; TORNIELLI, Giovanni Battista; SIEBERT, Tracey E.; HERDERICH, Markus; PEZZOTTI, Mario; GUZZO, Flavia - Towards a scientific interpretation of the terroir concept: plasticity of the grape berry metabolome. BMC Plant Biology. ISSN 1471-2229. 15 (2015), página 191.

Ashton, Chloe - NFTs in wine: Barrels, bottles, and blockchains. World Of Fine Wine. (News & Features from June 21, 2022).

Boccard, Julien; Veuthey, Jean-Luc; RUDAZ, Serge - Knowledge discovery in metabolomics: An overview of MS data handling. Journal of Separation Science. ISSN 1615-9314. 33 (2010), páginas 290-304.

DE ROSSO,  Mirko; MAYR, Christine M.; GIRARDI, Giordano; VEDOVA, Antonio Dalla; FLAMINI, Riccardo - High-resolution mass spectrometry metabolomics of grape chemical markers to reveal use of not-allowed varieties in the production of Amarone and Recioto wines. Metabolomics. ISSN 1573-3890. 14 (2018), página 124.

GUPTA, Manav - Grasping Blockchain Fundamentals (Chapter 1), in Blockchain For Dummies, IBM Limited Edition. Editado por John Wiley & Sons, Inc. ISBN 978-1-119-37139-7. (2017) páginas 3-11.

Maia, Marisa; Monteiro, Filipa, Sebastiana, Mónica, Marques, Ana Patrícia; Ferreira, António E. N.; PONCES FREIRE, Ana; Cordeiro, Carlos; Figueiredo, Andreia; Sousa Silva, Marta ‐ Metabolite extraction for high-throughput FTICR-MS-based metabolomics in grapevine. EuPA Open Proteomics. ISSN 2212-9685. 12 (2016) páginas 4-9.

Maia, Marisa; Ferreira, António E.N.; Laureano, Gonçalo; Marques, Ana Patrícia; Torres, Vukosava M.; Silva, Anabela B.; Matos, Ana Rita; Cordeiro, Carlos; Figueiredo, Andreia; Sousa Silva, Marta - Vitis vinifera ‘Pinot Noir’ leaves as a source of bioactive nutraceutical compounds. Food & Function. ISSN 2042-650X. 10 (2019) páginas 3822-3827.

Maia, Marisa; Ferreira, António E.N.; NASCIMENTO, Rui; MONTEIRO, Filipa; TRAQUETE, Francisco; Marques, Ana Patrícia; Cunha, Jorge; EIRAS-DIAS, José E., Cordeiro, Carlos; Figueiredo, Andreia; Sousa Silva, Marta - Integrating metabolomics and targeted gene expression to uncover potential biomarkers of fungal/oomycetes-associated disease susceptibility in grapevine. Scientific Reports. ISSN 2045-2322. 10 (2020) página 15688.

Markley, John L.; Bruschweiler, Rafael; Edison, Arthur S.; Eghbalnia, Hamid R.; Powers, Robert; Raftery, Daniel; Wishart, David S. - The future of NMR-based metabolomics. Current Opinion in Biotechnology. ISSN 0958-1669. 43 (2017), páginas 34-40.

Mayor, Daniel - NFTs and the Legitimizing Power of Copyright. University of Miami Law Review (Featured Post from April 4, 2022).

Ranaweera, Ranaweera K. R.; Capone, Dimitra L.; Bastian, Susan E. P.; Cozzolino, Daniel; Jeffery, David W. - A Review of Wine Authentication Using Spectroscopic Approaches in Combination with Chemometrics. Molecules. ISSN 1420-3049. 17 (2021) página 4334.

ROBSON, Kurt - NFT winery Cellarverse seeks opportunities through metaverse: Wine, NFTs and the metaverse – what more could you want in web 4.0? Just Drinks. (Features Post from March 2, 2023).

Roullier-Gall, Chloé; Lucio, Marianna; Noret, Laurence; Schmitt-Kopplin, Philippe; Gougeon, Régis - How Subtle Is the "Terroir" Effect? Chemistry-Related Signatures of Two "Climats de Bourgogne". PloS One. ISSN 1932-6203. 9 (2014) página e97615.

Roullier-Gall, Chloé; Witting, Michael; Gougeon, Régis D.; Schmitt-Kopplin, Philippe - High precision mass measurements for wine metabolomics. Frontiers in Chemistry. ISSN 2296-2646. 13:2 (2014) página 102.

Roullier-Gall, Chloé; Hemmler, Daniel; Gonsior, Michael; Li, Yan; Nikolantonaki, Maria; Aron, Alissa; Coelho, Christian; Gougeon, Régis; Schmitt-Kopplin, Philippe - Sulfites and the Wine Metabolome. Food Chemistry. ISSN 0308-8146. 237 (2017) páginas 106-113.

Schier, Sebastian - Is that bottle of ‘Grand Cru’ for real? An NFT can nose out the truth. Forkast. (Opinion article from October 6, 2023).

Sousa Silva, M; Cordeiro, C; Roessner, U; Figueiredo, A Editorial: Metabolomics in Crop Research-Current and Emerging Methodologies. Frontiers in Plant Science. ISSN 1664-462X. 10 (2019), página 1013.

Styger, Gustav; Prior, Bernard; Bauer, Florian F. - Wine flavor and aroma. Journal of Industrial Microbiology and Biotechnology. ISSN 1476-5535. 38:9 (2011), páginas 1145-1159.